Vælg en side

mistet en tandHar du mistet en tand og har du den stadig, skal du handle hurtig for at prøve at redde din tand. En mistet tand der sættes på plads hurtigt igen kan reddes. Læs hvordan du gør nedenunder.

Har du mistet en tand og vil gerne have en kunstig tand eller smileprotese? Hos MidlertidigTand.dk kan vi tilbyde en kunstig fortand, altså en smileprotese, du selv kan lave derhjemme og som straks giver dig smilet tilbage.

Førstehjælp når du har mistet en tand

Har du lige mistet en tand, men har du den stadig, skal du samle tanden op. Det er vigtigt at du rører ved tandens krone, ikke ved roden. Hvis du rører ved roden kan du skade den.

  • Ring straks til en tandlæge.

Du kan selv prøve at sætte tanden på plads.

Hvis roden er intakt, det vil sige der ikke slået i stykker, har frakturlinjer eller skarp flade i enden, kan du selv prøve at sætte den på plads. Skyl tanden under rindende vand i 10 sekunder eller sut på tanden for at rengøre den med spyt. Sæt nu tanden på plads igen i gummen. Du må ikke presse for hårdt.

Hvis ikke det er muligt at sætte tanden på plads, skal du opbevare tanden i mælk eller saltvand fra medicinskabet. Har du ingen af delene kan du komme tanden i munden og opbevare den der.

Det er vigtigt at komme hurtigt til tandlægen. En tand der sættes fast indenfor 30 minutter efter den er slået ud, har bedst muligheder for at sætte sig fast igen. Hvis du handler hurtigt er det muligt at tanden sidder fast igen resten af livet.

Kunstig tand

Har du mistet din tand, og den ikke er til at redde, vil du desværre have et hul hvor den mangler.  Du har følgende muligheder for at få en ny kunstig tand:

  • Smileprotese
  • Implantat
  • Bro

Smileprotese

Det er ikke sjovt at gå rundt med en manglende tand og derfor vælger de fleste at få lavet en smileprotese. En smileprotese er en kunstig tand, der enten fremstilles af en tandtekniker og sættes fast med en bøjle, eller laves derhjemme, som vores midlertidige tand.

En smileprotese er en midlertidig protese. Det er en kunstig tand, ofte fortand, der gør at du ikke skal gå rundt og mangle en tand. Det kan nemlig være meget ubehageligt at mangle en tand. Især fortænder, som vi jo bruger hver dag til at smile og når vi taler. Få smilet tilbage med vores smileprotese. Læs mere på forsiden.

Implantat

En smileprotese er en midlertidig løsning. På længere sigt vil en tandlæge anbefale enten en implantat eller en bro.

Et implantat er en permanent løsning, hvor man fremstiller en kunstig rod i titanium, der sættes ind i kæben. Her vokser den fast over en periode på 1-3 måneder. Når skruen/roden er vokset fast, kan man sætte en krone af porcelæn ovenpå. Det giver et flot og langtidsholdbart resultat.

Ulempen ved implantater er at de er meget dyre. Der skal specialfremstilles kroner af porcelæn, som koster adskillige tusind kroner. Desuden skal man indsætte en titanium skrue. Men implantater giver det bedste resultat, hvis du har råd.

Bro

Et andet alternativ er en bro. Det bruges især, hvis du kun har mistet en tand og du ikke ønsker at betale for et implantat. De fleste tandlæge i dag anbefaler implantater frem for broer, da du med en bro vil blive nødt til at file på tænderne ved siden af. Derved ødelægger du 2 andre tænder.

Få smilet tilbage i dag

Du skal ikke gå rundt og være bange for at åbne munden og smile. Med vores midlertidige tand, kan du nemt og enkelt få smilet tilbage. Du laver selv protesen og den sættes fast enkelt og uden lim. Prøv den!